"Το υπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζει τον θαλάσσιο τουρισμό ως καταλύτη της οικονομικής ανάπτυξης"
Στη σημασία της αειφορίας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και στις ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρει η βιώσιμη γαλάζια οικονομία στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στο "Forum Blue Life Hydra” που διοργάνωσαν χθες, στην Ύδρα, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - HELMEPA και ο οργανισμός BeyondCSR.
Τις ομιλίες άνοιξε η Παυλίνα Πρωταίου, ιδρύτρια του BeyondCSR, ενώ, από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια της HELMEPA, Όλγα Σταυροπούλου, αναφέρθηκε στις υπόλοιπες δράσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του "Blue Life Hydra", που συμπεριέλαβαν σειρά από παρουσιάσεις σε μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επίσης στην ΑΕΝ Ύδρας. Η HELMEPA μίλησε σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου για τα επαγγέλματα της γαλάζιας οικονομίας, καθώς, όπως τόνισε η κα Σταυροπούλου, ενώ υπάρχουν θέσεις εργασίας, δεν υπάρχουν νέοι για να τις καλύψουν.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των εργασιών του "Blue Life Hydra", πραγματοποιήθηκε και καθαρισμός του λιμανιού από την ομάδα δυτών της MEPP. "Αν δεν βγάλουμε τα τέρατα από την ντουλάπα, δεν ξέρουμε ποιος είναι ο εχθρός και πώς να τον αντιμετωπίσουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά η κα Σταυροπούλου.
Βιωσιμότητα και αειφορία
"Η προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος συνιστά βασικό συστατικό για τη διασφάλιση της αειφορίας αλλά και τη βάση για την αξιοποίηση των ευκαιριών της γαλάζιας οικονομίας, η οποία βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας”, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό της η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τονίζοντας πως η έννοια της αειφορίας πρέπει να ενσωματωθεί σε κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε η υπουργός, ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί έναν κλάδο με διαρκώς διευρυμένες προοπτικές και έναν κλάδο που έχει τη δυνατότητα να φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις εθνικές και τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. "Το υπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζει τον θαλάσσιο τουρισμό ως καταλύτη της οικονομικής ανάπτυξης”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά. "Η θάλασσα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της Ελλάδας. Όμως, το μεγάλο αυτό προνόμιο συνοδεύεται από ακόμη πιο μεγάλη ευθύνη να προστατεύσουμε τη θαλάσσια κληρονομιά μας για τις επόμενες γενιές”, κατέληξε η κα Κεφαλογιάννη.
Η συμβολή της γαλάζιας οικονομίας στο ΑΕΠ
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Παππάς, αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά της γαλάζιας οικονομίας στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Όπως ανέφερε, επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η γαλάζια οικονομία σε επίπεδο ΕΕ απασχολεί σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες. Γενικότερα, η συνεισφορά της γαλάζιας οικονομίας στην ανάπτυξη του ΑΕΠ της κάθε χώρας είναι σημαντική, ενώ η συμβολή της στην αγορά εργασίας "αγγίζει” το 10%.
Η γαλάζια οικονομία περιλαμβάνει όλους τους κλάδους που σχετίζονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις ακτές ή τους κλάδους που βασίζονται στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως η αλιεία, η ναυτιλία και η παραγωγή ενέργειας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, παράλληλα με τους παραδοσιακούς τομείς εξελίσσονται και άλλοι καινοτόμοι κλάδοι, ενώ, όπως τόνισε, η μετάβαση στη βιώσιμη γαλάζια οικονομία απαιτεί επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, που θα συμβάλλουν στη δημιουργία "πράσινων” θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων στη γαλάζια οικονομία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα, οι τομείς που σχετίζονται με τη γαλάζια οικονομία ξεπερνούν το 25% του ΑΕΠ της χώρας.
Ο κ. Παππάς τόνισε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες απαιτούν στρατηγικές που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έννοιες της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας αποτελούν έναν βασικό γνώμονα για μελλοντικές πολιτικές. "Ο κρίσιμος τομέας της γαλάζιας οικονομίας πρέπει να λογίζεται υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Οφείλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον από κινδύνους όπως η ρύπανση και η υπεραλίευση”, επεσήμανε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πρόσθεσε: "Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι ότι μέσα από συμπράξεις ουσίας μπορεί να προκύψει ένα αποτέλεσμα για την εδραίωση της γαλάζιας οικονομίας ως μοντέλου ανάπτυξης και όχι απλά ως μιας έννοιας”,
"Μπορούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές των νησιών και την καθημερινότητα των νησιωτών και να δημιουργούμε νέες καινοτόμες επιχειρήσεις με νέες θέσεις εργασίας. Η επένδυση σε τομείς της γαλάζιας οικονομίας μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει συνολικά στη χώρα”, κατέληξε ο κ. Παππάς.