Επένδυση στην πρωτογενή παραγωγή από την Περιφέρεια Αττικής
Τους στρατηγικούς άξονες της αγροδιατροφικής πολιτικής παρουσίασε μιλώντας στο συνέδριο «Cantina Academy – Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής» ο περιφερειάρχης Αττικής εστιάζοντας στη κοινωνική συνοχή και την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.
Με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της εξωστρέφειας, ο Νίκος Χαρδαλιάς , παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, του Προέδρου του ΣΕΒ Σπύρου Θεοδωρόπουλου και δεκάδων στελεχών του αγροδιατροφικού τομέα και του λιανεμπορίου, μίλησε για τα ολοκληρωμένα προγράμματα φυτοπροστασίας με τη χρήση εγκεκριμένων, φιλικών προς το περιβάλλον σκευασμάτων, που σέβονται τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το οικοσύστημα.
Όπως τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς: «Βασικός πυλώνας της πολιτικής μας είναι η ασφάλεια των τροφίμων, η οποία ξεκινά από το χωράφι και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και φθάνει έως το πιάτο του καταναλωτή.
Στον τομέα της κτηνοτροφίας, υλοποιούμε προγράμματα εμβολιασμών και πρόληψης ζωονόσων, διασφαλίζοντας την υγεία των ζώων αλλά και την ποιότητα των ζωικών προϊόντων που φτάνουν στο πιάτο μας. Παράλληλα, ενισχύουμε τους ελέγχους σε κάθε στάδιο της τροφικής αλυσίδας – από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι την αποθήκευση, την επεξεργασία, τη διανομή και την κατανάλωση».
Στο πλαίσιο των ελέγχων για την προστασία της δημόσια υγεία, των κατανλωτών και την αποτροπή κρουσμάτων αισχροκέρδιας στην αγορά, αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο 2024 έως και σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής πραγματοποίησε πάνω από 8.200 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων, σφαγεία, εγκαταστάσεις, λαϊκές αγορές και οχήματα μεταφοράς.
Οι έλεγχοι αυτοί οδήγησαν σε κατασχέσεις άνω των 77 τόνων ακατάλληλων τροφίμων, σε περισσότερες από 30 μεγάλες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο περιφέρειάρχης: «αξιοποιούνται στοχευμένα οι πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ενισχύοντας έμπρακτα τις υποδομές και τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Χιλιάδες παραγωγοί και αγροδιατροφικές επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και για τη βελτίωση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής απόδοσης των μονάδων τους».
Για την ανάπτυξη και στήριξη των παραγωγών υλοποιούνται εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και την ορθολογική διαχείρισή τους, ως ανάχωμα στην ξηρασία και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
«Ιδιαίτερη θέση σε αυτό τον τομέα, έχει το καινοτόμο βραβευμένο πρόγραμμα «Αμάλθεια», το οποίο εισήγαγε για πρώτη φορά έναν ψηφιακό, δυναμικό και πολυεπίπεδο αγροτικό χάρτη, που αξιολογεί και κατηγοριοποιεί τη γη της Αττικής σε υψηλής, μέσης και χαμηλής παραγωγικότητας, προσφέροντας ένα πολύτιμο εργαλείο διαφάνειας και τεκμηριωμένου σχεδιασμού για παραγωγούς, επενδυτές και φορείς. Γιατί για εμάς, η τροφή του αύριο είναι συνυφασμένη με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Αττικής, για την προστασία παραγωγών και προϊόντων, η Περιφέρεια στηρίζει τα πιστοποιημένα προϊόντα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης και Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης του τόπου, που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής και γαστρονομίας, συνδέοντας την παράδοση με το σήμερα.
Τα προϊόντα αυτά λειτουργούν ως ζωντανός πυλώνας οικονομικής εξωστρέφειας και ενίσχυσης του τουριστικού μας προϊόντος, ενώ επανδύει σε στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας, με συμμετοχή σε περισσότερες από 20 διεθνείς εκθέσεις την τελευταία.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τις αρχές του 2024 έως και σήμερα, πάνω από 300 παραγωγοί και επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από τη στήριξη της Περιφέρειας, συμμετέχοντας σε διεθνή φόρα και εκθέσεις, όπου καλύπτεται το 80% των εξόδων τους.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Αττικής κατέληξε αναφέροντας πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για ολιστική αγροδιατροφική πολιτική, χωρίς να επενδύουμε στην καινοτομία και την εκπαίδευση. Γι’ αυτό και επενδύουμε σε σύγχρονες, «πράσινες» και ανθεκτικές γεωργικές εγκαταστάσεις, με έμφαση στην εξοικονόμηση πόρων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση.
Σημειώνεται ότ στις προτεραιότητες της περιφερειακής διοίκησης είναι η:
- Πρόσβαση των παραγωγών σε καινοτομία και πιστοποιημένες διαδικασίες,
- Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση για τους επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα,
- Υποστήριξη νεοεισερχόμενων παραγωγών και μικρών επιχειρηματικών μονάδων και η
- Ανάπτυξη κυκλικών μοντέλων παραγωγής και βιώσιμης γεωργίας.
Για τον σκοπό αυτό, ιδρύει την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Αττικής, έναν νέο πολυμετοχικό φορέα συνεργασίας και ανάπτυξης που φιλοδοξεί να ενώσει τον πρωτογενή τομέα με την καινοτομία, τις επιστήμες, την αγορά και τη διεθνή δικτύωση